Jokilaakeri Oy

Tampereen Sähkölaitoksen pumppuja etävalvontaan

23.05.2019

Kahteen kaukolämmön pumppulaitokseen FAG SmartCheck -etävalvonta

Kaukolämpö on Suomen yleisin lämmitysmuoto, niin on myös Tampereella. Se on energiatehokas ja ympäristöystävällinen. Sen tulee olla myös luotettavaa kaikissa olosuhteissa. Tampereen Sähkölaitoksella on kaukolämmön tuotannosta ja toimituksesta jo vuosikymmenien kokemus.

Kaukolämpöverkoston pumppulaitokset pitävät huolen siitä että lämpö virtaa tasaisesti kuluttajille ja vastaavasti takaisin voimalaitoksiin kulutuksen jälkeen.

Kaukolämmön verkoston toimivuutta ja luotettavuutta kehitetään jatkuvasti uusilla ratkaisuilla. Verkosto on varmennettu varajärjestelmällä, joka tarkoittaa rinnakkaista pumppulaitteistoa. Se voidaan ottaa  välittömästi käyttöön korvaamaan vioittunutta.

Uusin askel on verkoston pumppujen etävalvonta. Tavoitteena etävalvonnalla on puuttua häiriötilanteisiin mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Kysymys on paitsi toiminnallinen niin myös taloudellinen. Aikainen puuttuminen säästää aina kustannuksia.

JokiLaakeri on Tampereen Sähkölaitoksen toimittaja laakereissa ja voimansiirroissa. Häiriötilanteiden esiintulo keskusteluissa toi esiin myös mahdollisuuden pumppujen etävalvonnasta. Ratkaisuna tarjottiin reaaliaikaista seurantaa, joka etänä valvoisi pumppujen toimintaa siirtämällä tiedot valvontakeskukseen.

Pilottikohteiksi valittiin Peren ja Alasenjärven pumppulaitokset. Kumpaankin kohteeseen asennettiin FAG SmartCheck -anturit, jotka ovat VPN-verkon kautta yhteydessä valvontakeskukseen Lielahdessa. Anturit antavat reaaliaikaista tietoa pumpun toiminnasta ja paljastavat toiminnassa esiintyvät häiriöt.

 

FAG SmartCheck

Schaefflerin FAG SmartCheck on kompakti, innovatiivinen ja modulaarinen online-kunnonvalvontajärjestelmä jatkuvaan hajautettuun kone- ja prosessiparametrivalvontaan.

FAG SmartCheck mahdollistaa vierintälaakerivaurioiden, epätasapainon ja linjausvirheiden havaitsemisen varhaisessa vaiheessa.

FAG SmartCheckissä on itsenäinen käyttöperiaate, joka on toteutettu verkkoliitännän kautta. Siksi järjestelmään pääsee yleisimmillä verkkoselaimilla. Verkkoliitännällä voidaan konfiguroida järjestelmää ja tarkastella tietoja.

Katso Schaefflerin video tästä.

JokiLaakerin Lehti 1/2019